mandag 20. april 2009

Lyrikkmontasje

På sist samling på NTNU fikk vi i oppgave å lage en lyrikkmontasje ved hjelp av PowerPoint. Jeg har så og si aldri brukt PowerPoint før, og var litt spent på hvordan dette ville gå.
Men siden PP er ganske lett å komme inn i, synes jeg at jeg fikk det til bra. Vi hadde kun 2 timer til rådighet, og dette bærer vel resulatet litt preg av. Men samtidig synes jeg at jeg fikk brukt en del forskjellige virkemidler, og testet ut en del for å finne ut hva som passet best.

Her er en link til PowerPoint-presentasjonen av min lyrikkmontasje, Du var vinden av Olav H. Hauge

(Jammen fikk jeg ikke til å legge ut linken til montasjen også! Man lærer så lenge man lever, det skal være sikkert og visst!)

Jeg synes dette var en artig måte å tolke dikt på, og det tror jeg elevene vil synes også. Norsk er et fag jeg synes det er vanskelig å oppfylle kunnskapsløftet om bruk av digitale verktøy. Men her har man en kjempebra mulighet.

I min montasje har jeg brukt skrift og bilde som modaliteter. Men jeg har også brukt litt bevegelse på noe skrift, hvor teksten blir understreket/forsterket av bevegelsen, og hvis jeg ikke bommer fullstendig her nå, så er vel også dette en form for modalt virkemiddel. I ettertid har jeg også lagt til litt lyd. Strevde litt med å få lagt ut en video direkte her på bloggen, men fikk det til tilslutt med litt hjelp av min medstudent Jon Ove. :-)Jeg kunne godt tenke meg å prøve ut dette på elvene mine. De går i 6. trinn, så det er mulig at det blir litt avansert for dem. Men de har brukt PowerPoint mye tidligere og er godt kjent med programmet. Så utfordringen for dem vil nok være å tolke diktene, og å bruke forskjellige modaliteter i tolkingen.

2 kommentarer:

Hildegunn sa...

Gode refleksjoner, Randi. Og flott at du klarte å lage lenke til montasjen! Jeg synes det er imponerende at du fikk til en så bra montasje - hvis det er slik at du nesten aldri hadde brukt PP før. Jeg bruker din montasje som et gjennomgående eksempel på konferansen i morgen - og da blir jo det et ekstra poeng.... jeg viser også til hvordan du har brukt bevegelse på en forsiktig måte - for å understreke innholdet. Noe du ikke har sagt noe om i bloggen - men som jeg vil vektlegge i morgen - er hvordan du har kombinert det konkrete (bokstavelige) og det abstrakte (symbolske )planet i diktet. Jeg komme rogså til å sitere noe av det du skrive i bloggen. Vil du være anonym - eller kan jeg gå via bloggen din?
Hildegunn

Randi Waldal sa...

Hei, Hildegunn!
Trenger ikke være anonym jeg, nei. Bare hyggelig at du vil bruke arbeidet mitt.
Nå har jeg fått lagt ut en videofil av montasjen direkte på bloggen også. Også har jeg redigert montasjen litt i ettertid. Satt å lekte meg litt i går, og fikk lagt til lyd. Spennende!